Att se och göra i Eslöv

Eslöv är en stad som är känd vida omkring för sina många kulturminnesmärken och sin natur. Den som är intresserad av kultur och natur kan få en fantastisk semesterupplevelse i Eslöv med omnejd.

Eslöv är en relativt ny stad. Trots att staden bara har några hundra år på nacken, den första tiden dessutom som en mindre by, kan Eslöv med omnejd ändå ståta med mängder av gamla byggnader, kyrkor och minnesmärken. Omkring Eslöv finns även en stor mängd fornminnen, bland annat många välbevarade runstenar.

Den besökare som är intresserad av kultur bör först och främst ringa in alla de slott som ligger i närheten av Eslöv. På den skånska landsbygden finns en mängd mycket vackra och välbevarade slott från alla åldrar. Hjularöds slott är en ståtlig byggnad som är väl värd ett besök. Det är här som barnprogrammet/julkalendern Mysteriet på Greveholm spelades in. Delar av slottet har anor från sent 1300-tal. Huvuddelen av slottet uppfördes dock under sent 1800-tal.

Ett annat imponerande slott är Ellinge slott, som har anor från 1100-talet. Från början var slottet en dansk borg som sedan under 1700-talet byggdes om till en herrgård. Andra slott som är väl värda ett besök är Löberöds, Rönneholm, Skarhults samt Trollenäs slott. Om man hyr bil kan man enkelt ta sig runt på småvägarna för att uppleva alla spännande sevärdheter på slätten.

I centrala Eslöv finns många fina parker och en mycket stor allmänning. Eslöv är faktiskt den parktätaste staden i Sverige. Naturreservatet Eslövs allmänning sträcker sig över hela 4,2 hektar och bjuder på en fin naturupplevelse, nästan mitt i staden. I Trollsjöområdet finns en mycket rogivande och vacker park mitt i staden. Här är det tradition att man köper en våffla med grädde och sylt, sätter sig på en bänk och bara blickar ut över omgivningarna.

Andra sevärdheter i Eslöv är kyrkan, som är byggd i nygotisk stil, Eslövs leksaksmuseum, Haga Kvarn, som är en magnifik väderkvarn av holländsk typ, kulturbygden Stockamöllan och det mystiska Stenberget.

Boende och kommunikationer

På grund av att Eslöv ligger så nära de betydligt större städerna Lund och Malmö finns inte särskilt många hotell och vandrarhem i staden. En del boenden ligger dessutom en bit utanför centrala Eslöv. Det är dock sällan några problem att hitta ett boende som passar de behov man har. Eftersom Eslöv ligger vid Södra stambanan är kommunikationerna med tåg mycket goda. Resan till Lund tar bara cirka 10 minuter. Restiden till Malmö är knappa 25 minuter. För en resa till Köpenhamn får man räkna med en restid på cirka 70 minuter. Järnvägen trafikeras av både Pågatåg (regionaltåg) och Öresundståg. Förutom stationen i Eslöv finns även stationer i Stehag och Örtofta.

Med bil når man Eslöv antingen via Riksväg 113 eller Riksväg 17. Man måste alltså ta av från E20/ E6 alternativt E22 för att komma till Eslöv.